logo elblaskaszkolaeksperymentu

„Elbląska Szkoła Eksperymentu”
projekt dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach
Europejskiego Funduszu Społecznego

Gmina Miasto Elbląg realizuje w ramach Poddziałania 2.2.2 Podniesienie jakości oferty edukacyjnej ukierunkowanej na rozwój kompetencji kluczowych uczniów – projekty ZIT bis Elbląg, Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2014 – 2020 projekt RPWM.02.02.02-28-0002/1 pn. Elbląska Szkoła Eksperymentu współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Czytaj więcej...

Jaki jest przepis na dobry humor? Oczywiście dobre jedzenie! My jednak odrobinę udoskonaliliśmy tę recepturę, dodając do listy składników jeszcze dobre towarzystwo. I tak oto zyskaliśmy doskonały nastrój na cały tydzień kolejnej odsłony programu Erasmus+. Ogłaszamy to z wielkim smutkiem, lecz końca dobiegła następna edycja międzynarodowego projektu edukacyjnego pod hasłem: „Good food, good mood”.

Czytaj więcej...

Moi drodzy,
Jak zwykle można na Was liczyć. Serdecznie dziękuję za wszystkie zgłoszone prace. Spośród 16 zdjęć, jury (Pani Dyrektor Agnieszka Jurewicz, p. Katarzyna Zarzeczna p. Marek Nowosad, p. Anetta Sosnowska oraz p. Joanna Węgłowska) wybrało 5 najlepszych prac oraz 2 prace w rezerwie.

Autorzy 5-ciu najciekawszych zdjęć wyjadą do Portugalii w terminie 20-24 kwietnia 2020.

Czytaj więcej...

WYJAZD W TERMINIE 20-24 KWIETNIA W PEŁNI FINANSOWANY ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIEJ

Jeżeli chciałbyś w międzynarodowym towarzystwie udać się do urokliwego miasteczka w środkowej Portugalii o nazwie Alter do Chao, czytaj dalej…

1) Osoby biorące udział w konkursie muszą wyrazić gotowość do przyjęcia u siebie w domu ucznia z Portugalii w terminie 10-14 lutego (ERASMUS+ WEEK IN POLAND),

2) Należy zrobić dynamiczne zdjęcie ilustrujące ideę „Good food, good mood,” przedstawiające wyłącznie uczniów i/lub nauczycieli naszej szkoły,

3) Interpretację frazy „good food” pozostawiam Wam, ale … chodzi o dobre jedzenie w znaczeniu zdrowe/odżywcze/naturalne,

4) Zdjęcie należy oddać do wywołania na dobrej jakości papierze fotograficznym,

5) Wywołane zdjęcie musi mieć format A3,

6) Zdjęcie proszę przynieść do gabinetu 24 do rąk własnych pani Joanny Węgłowskiej w nieprzekraczalnym terminie 29. listopada 2019 do godziny 14:25,

7) NA ODWROCIE zdjęcia proszę umieścić imię i nazwisko oraz klasę,

8) Zdjęcie należy również wysłać mailem na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,

9) Jury dokona wyboru 5 najlepszych prac oraz 2 kolejnych w rezerwie,

10) Wyniki rekrutacji zostaną opublikowane 2. grudnia 2019 na Librusie, stronie internetowej szkoły oraz szkolnym FB.

Pamiętajcie, że na wyjazd potrzebny Wam ważny dowód osobisty lub paszport. Warto o tym pomyśleć zawczasu.

Bądźcie kreatywni!

Joanna Węgłowska

A picture is worth a thousand words… znacie to powiedzenie? Zdjęcie Lucy Geoghegan z Irlandii wystarczy, żeby pokazać Wam, jakie nastroje panowały w Cremonie we Włoszech podczas piątkowego pożegnania uczestników wymiany. Ale po kolei…

W ramach projektu „Kiss the Cook” gotowaliśmy już w Beerfelden w Niemczech, w Dublinie w Irlandii, a teraz nadszedł czas na Włochy. 3-8 listopada. Cremona. Może się kojarzyć z popularnym zabielaczem do kawy polskiej produkcji. Nic bardziej mylnego! Cremona to stolica lutnictwa. Słynie z licznych, rodzinnych warsztatów zajmujących się od wieków wytwarzaniem skrzypiec. Palazzo Comunale mieści muzeum, w którym wystawione są m.in. słynne skrzypce il Cremonese zbudowane w 1715 r. przez Antonia Stradivariego.

Czytaj więcej...

2019 Elblaska Szkola EksperymentuRozpoczynamy rekrutację uczniów i nauczycieli do projektu pt. Elbląska Szkoła Eksperymentu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020.

Celem projektu jest podniesienie jakości oferty edukacyjnej ukierunkowanej na podniesienie i rozwój kompetencji matematycznych i przyrodniczych uczniów klas I i II z 4 elbląskich liceów ogólnokształcących poprzez tworzenie warunków dla nauczania opartego na metodzie eksperymentu, doskonalenie kwalifikacji dydaktycznych nauczycieli oraz podniesienie kompetencji wychowawczych rodziców/opiekunów i organizacja zajęć dodatkowych.

Wsparciem objęte zostaną 4 elbląskie licea ogólnokształcące, spośród których zrekrutowanych do projektu zostanie 600 uczniów (klas I i II), 30 nauczycieli przedmiotów matematyczno-przyrodniczych (matematyki, fizyki, chemii, biologii i geografii) oraz 60 rodziców/opiekunów uczniów biorących udział w projekcie.

Czytaj więcej...

Erasmus+
Zerknijcie jak Wasi koledzy zilustrowali ruch „Slow Food” projektując plakaty na wystawę, którą zorganizujemy w naszej szkole partnerskiej we Włoszech. Uwaga większości uczestników skupiła się na aspekcie zdrowego odżywiania. Autorzy pięciu najlepszych prac już w listopadzie (3-8) będą reprezentować szkołę podczas krótkoterminowej wymiany grup uczniów w Cremonie we Włoszech. W towarzystwie rzeczonych Włochów oraz Niemców, Irlandczyków i Portugalczyków będą wprowadzać w życie ideę slow food. Werbalnie i niewerbalnie. Werbalnie po angielsku, ma się rozumieć.

Czytaj więcej...

Wróciliśmy w nocy z piątku na sobotę. Nasze walizki pół doby później.

Kolejna odsłona międzynarodowego projektu edukacyjnego pod tytułem „Kiss the Cook! European Open Table for Happy M-EAT-INGS,” miała miejsce w Dublinie, w Irlandii. Na zielonej wyspie gościliśmy od 25-go do 29-go marca 2019. Było jak zwykle - niebanalnie, angażująco i zbyt krótko.

Czytaj więcej...


Rozpoczęcie roku szkolnego 2020/2021 za:

Szkoła w chmurze Microsoft

Nagrody

Uczelnie

  • PG
  • UG
  • WSBG
  • PWSZ
  • EUH-E

Linki